آیا آنفولانزا باعث مرگ میشود؟ + نکاتی برای پیشگیری از آنفولانزا

آنفولانزا یکی از بیماری های ویروسی است که در طول ماه های سرد سال شیوع آن افزایش میابد. اما مساله ای که باعث ایجاد ترس در بسیاری افراد میشود این است که آیا این بیماری باعث میتواند فرد مبتلا را به کام مرگ بکشاند؟ در این بخش به بررسی این موضوع میپردازیم.
آنفولانزا چگونه باعث مرگ میشود؟
قبل از هر چیزی لازم است بدانید که آنفولانزا در افراد سالم درصورت رعایت نکات درمانی، هیچگونه خطر جانی را به دنیال نخواهد داشت.
پس از وارد شدن به بدن از طریق چشم، بینی یا دهان ویروس آنفولانزا شروع به ربودن سلولهای بینی یا گلو برای کپی کردن خودش میکند. ذخیره غافلگیر کننده ویروسی پاسخ ایمنی قوی گلبول های سفید را برمی انگیزاند که دسته بزرگی از گلبول های سفید، آنتی بادی و مولکول های التهابی برای از بین بردن تهدید فرستاده میشوند. سلولهای T حمله میکنند و سلول های حاوی ویروس را از بین میبرند، به ویژه در راه تنفسی و ریه ها جایی که ویروس تمایل به سکونت در آنجا دارد. در بیشتر بزرگسالان سالم این فرآیند انجام میشود و آنها طی چند روز یا چند هفته بهبود مییابند. اما گاهی اوقات واکنش سیستم ایمنی بیش از حد قوی است، بافت زیادی از ریهها را نابود میکند که آن ها نمیتوانند اکسیژن کافی به خون بدهند که منجر به تنگی نفس و مرگ میشود.
در برخی موارد ویروس آنفولانزا نیست که پاسخ ایمنی کشنده قوی و غافلگیر کننده را تحریک میکند. بلکه به جای آن، عفونت ثانویهای که دستگاه ایمنی را تحریک میکند مخرب است.
چه کسانی در خطر مرگ بر اثر ابتلا به آنفولانزا قرار دارند؟
در میان مبتلایان به آنفولانزا دو گروه سنی کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بالای ۶۵ سال بیشتر از سایر گروهها در معرض مرگ ناشی از این بیماری قرار دارند.
بدن کودکان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف ممکن است در مقابله با ویروس آنفولانزا مقاومتی از خود نشان ندهد و همچنین سیستم ایمنی سالمندان به دلیل کهولت سن و وجود سایر بیماری ها ضعیف شده و ممکن است در مقابل ویروس آنفولانزا پاسخگو نباشد.
علاوه بر آن، زنان باردار ، کارکنان بهداشتی ، افراد مبتلا به ایدز و یا HIV ، مبتلایان به بیماری های قلبی و عروقی و ریوی نیز در خطر بالاتری در ابتلا به عواقب کشنده بر اثر بیماری آنفولانزا قرار دارند.
چگونه از ابتلا به آنفولانزا جلوگیری کنیم؟
توصیه میشود تمامی افراد به خصوص کودکان و سالمندان سالانه واکسن های آنفولانزا را تزریق کنند. برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا رعایت نکات زیر الزامی میباشد:
- شست و شوی مرتب دستان
- مصرف مرتب میوه و آب میوه
- دوری از دست دادن و روبوسی
- دوری از افراد مبتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی (اگر نزدیکان شما مبتلا به آنفولانزا شده اند و باید از آنها مراقبت کنید، از ماسک صورت استفاده کنید.)
- خودداری از تماس دستان و اشیاء آلوده با صورت بخصوص دهان، چشمان و بینی
- دوری از مکان های شلوغ و پر ازدحام در حد امکان
- مصرف مایعات فراوان