چگونه با فشار ناشی از کار کنار بیایم؟

استرسی که در محل کار با آن مواجه میشوید میتوان اثرات مخربی را بر جسم و ذهنتان داشته باشد مخصوصا زمانی که فشار و شدت کار بالا برود. اصطلاح های زیادی برای معرفی این خستگی بیش از حد وجود دارد و اغلب با انواع آن آشنا هستیم. از دست دادن انگیزه، کاهش نتایج خوب، بازدهی تقریبا منفی نشانه های فرسودگی شغلی و وجود اضطراب و استرس شدید در محل کار است. البته میزان رضایت شغلی هم تاثیر مستقیمی بر فرسودگی شغلی دارد و حتما استرس نیست که باعث آزار خواهد شد. با فارسپدیا همراه باشید تا در ادامه مطلب موضوع را بهتر بررسی کرده و باراهکار های مقابله با فشار کار هم آشنا شوید.
تجدید قوا
در کارخانه های صنعتی و بزرگ کار بیش از حد و سنگین اصلا چیز غیر عادی نیست و اغلب کارگران با آن آشنا هستند. در چنین جاهایی ساعات کاری معمولا به ۵۰ ساعت در هفته خواهد رسید و متاسفانه باید گفت که ادامه همین روند منجر به فرسودگی شغلی خواهد شد، در حالی که به راحتی میتوان خود را از فرسودگی دور کرد.
متاسفانه بسیاری از ما به دلیل توجه بیش از حد به افزایش بازدهی، فراموش میکنیم که به استراحت نیاز داریم و سعی میکنیم از نهایت توان خود استفاده کنیم. اما نیازی به افزایش بازدهی نیست، در مرحله اول باید به فکر خودتان باشید و باید درک کنید که به استراحت نیاز دارید. بعد از بیرون آمدن از محل کار، تنها چیزی که باید انجام دهید استراحت کردن است. در حقیقت منظور از استراحت این است که نباید هیچ کاری انجام بدهید، البته اگر چندان هم آسان نیست تا یکجا بنشینید و هیچ کاری انجام ندهید بهتر است به دنبال فعالیت هایی مانند مدیتیشن و امثال آن باشید تا همزمان به آرام شدن ذهنتان هم کمک کنید.
از مزایای شرکت یا محل کار استفاده کنید
گاهی اوقات محل کار مزایا و ویژگی های منحصر به فردی دارد و شما هم میتوانید از آن ها بهره ببرید. عضویت در باشگاه و یا امثال آن همان مزایایی هستند که مد نظر ما است. چنین کارهایی به کاهش استرس کمک میکند و همچنین تاثیرات مفیدی را هم بر سلامت جسم خواهد داشت.
اگر محل کار شما هم چنین شرایطی دارد سعی کنید از آن ها بهره ببرید. به هر حال برای فرار از فرسودگی شغلی چنین کار هایی لازم و ضروری هستند همچنین برای حفظ سلامتی جسمی و روحی هم مفید خواهند بود.
تیمی کار کنید
یکی از دلایلی که باعث فرسودگی شغلی میشود به دوش کشیدن بار مسئولیت ها به تنهایی است. اگر شما هم جزو آن ها هستید باید بدانید که به شدت در معرض خطر فرسودگی شغلی قرار دارید.
اگر به کمک نیاز دارید بهتر است آن را با مدیر و یا مسئول بخش مطرح کنید. گاهی اوقات ممکن است به همکارانتان برای تکمیل تعدادی از کار نیاز داشته باشید، اصلا خجالت نکشید و از آن ها درخواست کنید به این صورت هم استرس کار کمتر و هم به خوبی انجام خواهد شد. در نهایت با این روش همکارانتان را بهتر خواهید شناخت و برای دفعات بعدی بهتر میتوانید کار کنید. با داشتن یک تیم قوی استرس کار به حداقل میرسد، فرسودگی هم به همان میزان کاهش خواهد یافت.
اولویت بندی
هنگامی که بحث از کار فشرده و تحت فشار است، اولویت بندی بسیار مهم و حیاتی است. وقتی مجبورید کارهای زیادی را پشت سر هم انجام دهید باید از یک سیستم اولویت بدنی پیروی کنید تا سروقت به تمامی کار برسید. وقتی که هدف خودتان را مشخص کنید بهتر میتوانید بر روی آن متمزکز شوید.
با اولویت بندی کار های مهم سریعتر انجام خواهند شد و دیگر نیازی به نگرانی و اضطراب نیست. همچنین ذهن را منظم نگه خواهد داشت و دیگر نیازی نیست در مورد کار های کوچک و جزی استرس داشته باشید. با کاهش اضطراب و استرس دیگری خبری از فرسودگی شغلی نیست و با چنین راهکار سادهای آن به خوبی آن را از خود دور کردهاید.
کار ها را سر وقت انجام دهید
در حالی الویت بندی کار ها را تحت فشار مدیریت خواهد اما تنها زمانی نتیجه بخش خواهد بود که به آن عمل کنید. در واقع اگر وظیفه ها سر وقت انجام نشود به مرور بیشتر و بیشتر خواهند شد و در نهایت با انبوهی از کار های ناتمام روبهرو خواهید شد که به شدت میتوانند شما را به سمت رسودگی شغلی سوق دهند. در نقطه مقابل همین قضیه، اگر سر وقت کار ها تکمیل شود دیگر نیازی به عجله نیست، و اولیت بندی به خوبی جواب خواهد داد. همچنین خواهید دید که با این روش بازدهیتان هم بالاتر خواهد رفت و نیازی به کار سخت برای افزایش بازدهی ندارید.
بازتاب کار هایتان را بررسی کنید
وضعیتتان را بررسی کنید، آیا در حال حاضر شغلتان ارزش استرسی که تحمل میکنید را دارد؟ کار هایی که انجام میدهید را دوست دارید؟ به طور کلی، تمام شرایط را در نظر بگیرید و نتایج کارهایتان را بررسی کنید، این سوال را از خودتان بپرسید که آیا شغلتان را دوست دارید یا نه؟
آیا تغییر شغل حالتان را بهتر میکند؟ یا شاید تغییر بخش یا حتی کم کردن کارها. گاهی اوقات ممکن است فرسودگی و استرس بیش از حد به خاطر کارهای اصلی نباشد بلکه به خاطر کار های موقت و غیر ضروری است. با مشخص کردن وضعیت شغلی یک دورنمای کلی از کارهایتان به دست میآورید و خواهید فهمید که آیا در مسیر فرسودگی شغلی قرار دارید یا نه. پس از آن اگر حس کردید در معرض خطر هستید باید تغییراتی اساسی را در محل و شیوه کار خود ایجاد کنید و هرچه سریعتر به دنبال راه چاره باشید.
در نهایت باید گفت که هیچ وقت برای تغییر شرایط شغلی دیر نیست و اگر حس کردید که تحت فشار و فرسودگی شغلی هستید بهتر است برای تغییر آن اقدام کنید.